Tisíce velbloudů se dočkaly svých pastevců, stáda rozdělila blokáda Kataru

21. červen 2017

Na diplomatickou roztržku zemí Arabského poloostrova doplatily i tisíce katarských velbloudů, kteří uvízli v Saúdské Arábii. Hranice mezi oběma zeměmi jsou už víc než dva týdny uzavřené. Chovatelé ke svým zvířatům nesměli a až teď se dočkali jejich návratu z pastvin v sousedním státě.

Velbloudi se po stovkách vracejí do katarské části pouště a jejich majitelé, kteří na ně dlouhé dny čekali, si mohou oddychnout. Jedním ze šťastných pastevců je Hamad, který si stěžuje na saúdské zacházení se zvířaty, a naopak chválí katarské úřady, které vyčerpaným velbloudům poslaly potravu a zásoby vody.


Před zdomácňováním, které začalo už asi 4000 let př. n. l, žil dromedár zřejmě v severní Africe a Arábii. Dnes je dromedár významné hospodářské zvíře a chová se na původním území výskytu, v Přední a Malé Asii až po Indii. Divoce se dnes vyskytuje pouze v Austrálii, kde byli dromedáři uměle vysazeni lidmi. (Zdroj: Wikipedia)

Jiní chovatelé naříkají, že se jim zvířata vrátila vyhladovělá a že některá stále chybějí. Braik Al Murri upozorňuje, že velbloudi mají hodnotu v přepočtu až dva miliony korun a že někteří strádání nepřežili. Katarští beduíni jsou zvyklí v zimních měsících chovat své velbloudy na saúdském území, ani hranice moderních států tuhle tradici nezrušila.

Fyzickou podobu hranic v poušti ovlivnilo letitou tradici až teď, kdy zvířata i jejich majitelé doplatili na sankce vůči Kataru, který podle názoru Saúdské Arábie a dalších zemí podporuje terorismus.

autoři: jch , jkb , jaw
Spustit audio