„To je muž, kterého potřebujeme,“ říká konzervativní volič. Stane se Marco Rubio hvězdou boje o Bílý dům?

Na východě Spojených států znovu přituhuje v boji o stranické nominace do prezidentských voleb. Ve státě New Hampshire začínají první primárky. Pozornost republikánů patří přitom stále častěji třetímu muži v pořadí – floridskému senátorovi Marcu Rubiovi. Může se syn chudých kubánských přistěhovalců stát budoucím prezidentským kandidátem?

Vycházející hvězda republikánské strany, nejmladší uchazeč o prezidentskou kandidaturu, zdatný řečník s poutavou historií syna chudých kubánských rodičů, který se vypracoval z nuzných poměrů až do nejvyšších washingtonských politických kruhů.

44letý senátor z Floridy Marco Rubio má podle mnohých republikánských voličů možná nejlepší šance stát se prezidentským kandidátem, a to přestože se momentálně pohybuje na třetím místě za stále dominantním miliardářem Donaldem Trumpem a texaským konzervativcem Tedem Cruzem.

Republikány dokáže sjednotit

„Je to přesně ten muž, kterého potřebujeme,“ je přesvědčený 68letý Vance Gehlbach. Konzervativní volič sleduje mladého republikánského senátora už léta. Definitivně prý rozhodlo osobní setkání.

„Je upřímný, oddaný věřící, je mladý, což je přesně to, co potřebujeme. A to říkám jako starý člověk. Rozumí problémům imigrace, osobně mě oslovuje to, že často mluví o odborném vzdělávání. Hlavně je to ale politik, který podle mne dokáže republikánskou stranu sjednotit," je přesvědčený Vance Gehlbach.

Čtěte také

Po prvním stranickém hlasování v Iowě, kdy se Marco Rubio vyšvihl do pozice třetího muže v řadě republikánských kandidátů, je zjevné, že důvěru v mladého senátora sdílí řada republikánských voličů, rozčarovaná popularitou Donalda Trumpa a Teda Cruze.

Za potencionálního kandidáta, který by mohl sjednotit rozdělené řady republikánů, ho začíná podle všeho považovat i stranický establishment. „Myslím, že Marco je na takovou roli připravený, má za sebou působivý osobní příběh a vysílá lidem optimistický vzkaz, a to ve chvíli, kdy mnozí kandidáti vykreslují naši zemi a její budoucnost velmi černě,“ říká místní zastupitel.

O pozici umírněného kandidáta, kterého by podpořil republikánský establishment, se ale floridský senátor neuchází sám. V New Hampshire se může ukázat, zda mu jeho mládí a podle kritiků tím pádem i nedostatek zkušeností nemůže podrazit nohy.

autor: lek
Spustit audio