Tomáš Baťa mladší přiletěl v prosinci 89 do Prahy. Takhle vypadal jeho legendární přílet

14. prosinec 2014

V prosinci 1989 byla atmosféra v Československu už natolik uvolněná, že se do země vracelo stále více slavných rodáků. Mezi nimi Tomáš Baťa mladší, syn legendárního obuvnického podnikatele.

Letadlo s Tomášem Baťou mladším dosedlo asi o půl dvanácté. Přílet sledovala desítka televizních štábů, spousta novinářů a hlavně davy lidí, které vyplnily každé volné místo na divácké galerii, přímo u zátarasů na letištní ploše i před budovou letiště.

„Měl největší vliv na růst našeho města. Postavil tam hotel, obchodní dům a hlavně obuvnické závody,“ zdůraznil středoškolák z Otrokovic.

Okolo postávali lidé s transparenty: „Vítejte, pane Baťo!“ nebo „Lepší boty od Bati než sako od Biľaka!“. V davu tehdy byli i pamětníci, kteří po druhé světové válce prošli Baťovou školou práce.

Čtěte také

Vrátí se Baťova firma do Československa?

75letý Tomáš Baťa mladší byl po příletu do Prahy dojatý. Lidé se na něj doslova vrhli a cestu do letištního salónku mu prorážela ochranka. Jeho návštěva neměla jen symbolický význam, ale také obchodní. Tomáš Baťa chtěl zjistit, jestli je možné, aby mohla jeho firma v Československu podnikat.

Už během předešlých dnů jednali zástupci firmy Baťa v Praze a sondovali možnosti, jak by podnik mohl znovu začít fungovat. Sám Tomáš Baťa mladší se k botám dostal hned v prvních rozhovorech po příletu do Prahy.

V jeho botách se nám dobře chodilo, potvrdila pamětnice

„Když se podívám na některé výrobky ševců ze Zlína, vidím, že umějí ševcovat,“ řekl Tomáš Baťa mladší. A právě do Zlína (tehdy Gottwaldova), kde kdysi celé obuvnické impérium vzniklo, vedly jeho další kroky.

Značka Baťa totiž byla v Československu stále známá. „Moc vzpomínám na jeho boty, ve kterých se nám tak dobře chodilo. Nemuseli jsme na ně čekat fronty,“ zavzpomínala žena, která se přišla podívat na ruzyňské letiště.

Předpokládalo se, že Baťova firma a domácí obuvnický průmysl i národní podnik Svit by v budoucnosti mohly spolupracovat na výzkumu a vývoji, případně by mohly společně nakupovat suroviny nebo prodávat boty v zahraničí.

autor: vob
Spustit audio