Totalitní prokurátor: Vyšetřování 17. listopadu 1989 bude zdlouhavé a komplikované

22. listopad 2014

Přesně před 25 lety studenti, divadelníci, Občanské fórum i lidé v továrnách žádali vyšetření brutálního zásahu v Praze na Národní třídě. A 22. listopadu 1989 se úřady poprvé ozvaly – zásah už vyšetřuje generální prokuratura České socialistické republiky pod vedením Jaroslava Krupauera. Nečekejme ale skutečné a rychlé závěry, šlo o tu stejnou „spravedlnost“, která stále omezovala lidská práva.

Ostatně státní žalobce – tehdy prokurátor – to během dne řekl jasně: Bude to komplikované. A co ještě z vyšetřování prozradil?

Připomeňme, že o vyšetření okolností zásahu požádal generální prokuraturu předseda české vlády František Pitra. Generální prokurátor Krupauer zatím příliš konkrétních výsledků ve svém vystoupení nenabídnul, zmínil pouze počet lidí, kteří na Národní třídě utrpěli zranění, a to na obou stranách: jak mezi demonstranty, tak v řadách policie.

Znovu taky zopakoval, že na Národní třídě nikdo nezemřel. Spíš vysvětloval, proč se vyšetřování zřejmě potáhne dlouho. Bude prý potřeba vyslechnout velké množství svědků, s bydlištěm často mimo Prahu.

Generální prokuratura prý pro objasnění událostí 17. listopadu vyčlenila zvláštní vyšetřovací skupinu. Zatím podle prokurátora Krupauera nikdo z demonstrantů z Národní třídy nečelí trestnímu stíhání.

Na klíčovou otázku, tedy jestli bylo použití síly policií a dalšími jednotkami na Národní třídě přiměřené, oprávněné a jestli za to případně někdo ponese odpovědnost, ale podle prokurátora odpoví až vyšetřování. A jak bylo řečeno, to bude nejspíš velmi dlouhé a komplikované.

autor: vob
Spustit audio