Traktorový protest ruských zemědělců proti násilnému obsazování půdy zastavila policie

23. srpen 2016

Ruská policie v noci na dnešek zastavila spanilou jízdu farmářů a donutila je vrátit se domů. Zemědělci vyrazili na traktorech a chystali se urazit trasu dlouhou přes tisíc kilometrů, aby si postěžovali Vladimiru Putinovi. Z jejich protestu ale nuceně sešlo.

Libor Dvořák, komentátor Českého rozhlasu a odborník na Rusko, vysvětluje, že se jednalo o farmáře z jihu Ruska. Protestovali proti násilnému obsazování zemědělské půdy, které je v této periferní části Ruska na denním pořádku.

„Tento protest chtěli farmáři uspořádat už na jaře, ale oblastní úřady jim to rozmluvily a slíbily, že se vše vyřeší na místě. Protože se nic nedělo, farmáři vyrazili na 7 traktorech a 2 až 3 osobních automobilech a předpokládali, že se k nim cestou připojí až 300 dalších kolegů z různých oblastí,“ popisuje podobu protestu Dvořák.

Farmáři si to představovali tak, že by ve velkém přijeli do Moskvy, kde chtěli zastavit na okrajovém parkovišti. Inspirovali se dřívějším protestem řidičů kamionů, dva z nich se k nim dokonce přidali.

Podle informací Libora Dvořáka ale byli farmáři zastaveni u Rostova na Donu. Krasnodarský gubernátor jim přislíbil diskusi o jejich problému.

autoři: jch , ldo , jpr
Spustit audio