Třetina francouzských voličů stále nemá jasno. K prezidentským volbám je lákají hoteliéři i zpěvačky

Jen dvě třetiny Francouzů odhodlány hlasovat o budoucím prezidentovi. Zjistila to agentura pro výzkum veřejného mínění a trhu Ifop. Podnikatelé a občanské spolky proto přicházejí s iniciativami, jak lidi přesvědčit, aby šli volit novou hlavu státu.

Lola a Aurélie jsou zpěvačky ze skupiny Bombes 2 Bal z jihofrancouzského Toulouse a nahrály klip, který koluje po internetu. Zpívají v něm, že volit je dobré. Nenechte se připravit o své právo a volte a vezměte osud do svých rukou, vzkazují zpěvačky lidem. Další iniciativy se snaží motivovat voliče spíše materiálními pobídkami.


Vyhlídky jednotlivých prezidentských kandidátů se před víkendovým hlasováním příliš nemění. Macronovi průzkum slibuje v prvním kole zisk 25 procent hlasů, což je o procento více než v předchozím průzkumu. Le Penová zůstává na 22 procentech.

Například majitel bistra v městečku Plouguiel v Bretani nabízí každému, kdo ukáže orazítkovaný voličský průkaz, skleničku vína zdarma. Sdružení majitelů hotelů a restaurací na ostrůvku Oléron u jihozápadního pobřeží Francie nabízí voličům o víkendu zdarma noc v hotelu nebo v kempu, když ukáží průkaz k hlasování mimo místo svého trvalého bydliště.

O tom, kolik Francouzů se vydá do volebních místností, totiž může rozhodnout počasí. Pařížany nebude zamračená obloha a 12 stupňů příliš lákat k výletům. Na pobřeží Středozemního moře má být ale jasno a kolem 20 stupňů a to by mohlo ochotou Francouzů lámat si hlavu s tím, kdo bude hlava jejich země, přece jen trochu otřást.

autor: pan | zdroj: ČTK
Spustit audio