Trumpovi odmítli Obamovo dětské hřiště. Dostane ho dobročinná organizace

Barack Obama za méně než dva týdny odejde z úřadu amerického prezidenta. Teď chystá svůj slavnostní proslov a řeší také stěhování. A to se týká i hřiště, které nechal postavit na zahradě Bílého domu pro své dcery. Trumpovi ho nechtějí.

Ve washingtonském sídle amerického prezidenta se chystá velká změna. Baracka Obamu už 20. ledna vystřídá v Bílém domě Donald Trump. Obama se proto začal loučit se svým úřadem i místem, které mu bylo po osm let domovem.

Stěhování se nevyhnulo ani dětskému hřišti, které dosluhující prezident postavil pro svoje dvě dcery. Umístěné bylo kousek od oken Oválné pracovny. Barack Obama nechal hřiště instalovat v březnu roku 2009, tedy krátce po svém nástupu do úřadu, a dcery Sasha a Malia z něj tehdy měly radost.

Obamovi celý set nejdřív nabídli Trumpovým, kteří je v Bílém domě vystřídají. Ti ho ale odmítli. Hřiště tak dostane dobročinná organizace.

Barack Obama zítra vystoupí v Chicagu s proslovem, kterým se rozloučí se svým prezidentováním. O proslov je obrovský zájem. Ve frontách na lístky zdarma stály v Chicagu tisíce lidí. Neodradily je ani mrazivé teploty.

Mnoho lidí, hlavně Afroameričanů, považuje Obamových osm let v úřadě za historický moment pro Spojené státy. Ne všichni ale v dlouhé frontě mrzli kvůli obdivu k prezidentovi. Na internetu se už některé lístky objevily za závratnou cenu v přepočtu 130 tisíc korun.

autoři: , jpr
Spustit audio