Tuhle věc má společnou Vladimír Remek s Krtečkem. Další Češi budou mít šanci v horizontu několika let

Jaké je vidět za oknem meteority a užívat si východ Slunce třeba dvakrát denně? Takové zážitky má zatím jen jeden Čech – bývalý kosmonaut Vladimír Remek. Jako jediný krajan se přesně před 38 lety dostal do vesmíru.

Na výzkumnou cestu mimo planetu Zemi se spolu se sovětskými kolegy vydal právě 2. března 1978. Na palubě lodi Sojuz 28 a orbitální stanici Saljut 6 strávil osm dní.

„Poprvé v historii může k vám promluvit z vesmíru občan Československé socialistické republiky,“ vysílal tehdejší Československý rozhlas Remkův pozdrav. Posádce velel Alexej Gubarev a Vladimír Remek letěl jako kosmonaut. Jak později vzpomínal, během mise měli mnoho úkolů. Pořád ale byl čas všímat si krásy vesmíru.

„Vladimír Remek tehdy zřejmě při výběrovém řízení uspěl i proto, že českoslovenští vědci byli v kosmickém výzkumu velmi aktivní,“ domnívá se Milan Halousek z České astronomické společnosti. Dnes už to prý neplatí. Přesto Česko zavřené dveře nemá. Od roku 2008 je totiž členem Evropské kosmické agentury.

Čtěte také

„Pokud v horizontu čtyř šesti let bude další výběr nových evropských kosmonautů, Češi se přihlásí. Z několika tisíc kandidátů se vybírá šest nebo osm nejlepších. Ale teoretická šance tam je,“ tvrdí Milan Halousek. Vladimír Remek tak zůstává jediným krajanem, který se do kosmu dostal.

Andrew Feustel a krteček

„A potom ještě Krteček,“ připomíná Halousek fakt, že postavička kreslíře Zdeňka Milera letěla do vesmíru jako maskot posádky posledního letu raketoplánu Endeavour v roce 2011.

autoři: šše , eku
Spustit audio