Tunel pod Stonehenge? Druidi i historici se bojí, že přijdou o slunovrat

V jihozápadní Anglii pokračuje spor o tunel pod Stonehenge. Kousek od slavného kamenného kruhu totiž vede frekventovaná silnice, kterou chce britská vláda schovat pod zem. Chce tak obnovit celistvost unikátní archeologické lokality. Tamní aktivisté i známí historici ale upozorňují, že by tunel mohl zničit i jednu z ceněných vlastností prastaré stavby – výhled na západ slunce. Navrhují proto tunel aspoň prodloužit, aby světlo z jeho portálů nerušilo okolí.

Několik set lidí, včetně novodobých druidů, slavilo před pár desítkami hodin ve Stonehenge jarní rovnodennost. Staré pohanské zvyky se tu ale míchaly s aktuální politikou. Shromáždění bylo i demonstrací proti plánovanému tunelu.

Spory o tunel kolem Stonehenge se táhnou přinejmenším 20 let. Prehistorická památka je na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, kromě samotného kamenného kruhu tam ale patří i kus okolní krajiny, a právě tu dnes rušná silnice necitlivě přetíná.

Tunel by pomohl krajinu znovu spojit a návštěvníci by pochopili, jak místo kdysi vypadalo. Tenhle názor, a tedy i výstavbu tunelu, podpořilo i samotné UNESCO a organizace English Heritage, která Stonehenge spravuje. Nápad má ale i prominentní odpůrce.


Stonehenge je komplex menhirů a kamenných kruhů, nacházející se na Salisburské pláni asi 13 kilometrů severně od městečka Salisbury v Jižní Anglii. Vznik kamenného kruhu se datuje do doby kolem dvou a půl tisíce let před Kristem.

Historik Tom Holland nedaleko Stonehenge vyrostl. Nelíbí se mu chaos na silnici, ještě méně má ale rád vládní návrh na tunel. Stojí na místě plánovaného západního portálu a vysvětluje, proč by ho tu nestavěl.

Světla z ústí tunelu by vytvořila tak velké světelné znečištění, že by to zničilo výhled na slunce, které zapadá v přesné přímce s kameny ve Stonehenge. A Stonehenge by přišlo o nejdůležitější den v roce – o zimní slunovrat.

Skupina jedenadvaceti britských archeologů varovala, že by tunel mohl zničit archeologické nálezy, které v celé oblasti ještě čekají na objev.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio