Tuny písku a pokládání podlahy na sportovištích. Tak vypadají přípravy olympijského parku na Lipně

20. červenec 2016

Do začátku letních olympijských her v Rio de Janeiru zbývají poslední dny. Spolu se začátkem her v Riu, tedy 5. srpna, se otevře také Olympijský park na Lipně a Radiožurnál je jeho hlavním mediálním partnerem. U největší tuzemské přehrady si budete moci vyzkoušet téměř 50 sportů, včetně těch neolympijských. Jak takový park vzniká?

Stavbaři pokládají podlahu budoucí haly pro sálové sporty v horní části areálu přímo v Lipně nad Vltavou kousek od přístaviště. Vše vzniká v podstatě na zelené louce. „Připravit terasy asi bylo to nejtěžší, hrozně nám nepřálo počasí, teď máme stěští, že svítí sluníčko,“ říká Martin Gross, šéf produkce olympijského parku.


Budoucí beachfotbalový kurt už má připravený i písek. To vše jen pár metrů od vody na Lipně. „Udělali jsme tady takovou menší Copacabanu,“ říká.

Olympijský park nebude pouze tady, ale po celé přehradě, ať už je to Loučovice, Přední Výtoň, Frymburk, Černá v Pošumaví, Horní Planá, Nová Pec. „Chceme, aby se lidé tady bavili, aby s námi sledovali sportovní přenosy, máme tady atrakce typu 300 metrová skluzavka,“ doplňuje Gross.

Už teď organizátoři také počítají s tím, že čeští olympionici po návratu z Ria zamíří za fanoušky právě sem na Lipno. Vstup do olympijského parku bude zdarma, stejně jako zkoušení různých sportů. Platit se bude pak pronájem jednotlivých sportovišť, například hodina na beachvolejbalovém kurtu bude stát 200 Kč.

autor: ova
Spustit audio