Turecko blokuje přístup na Facebook a Twitter. Tamní vláda má ráda kontrolu nad výkladem informací, říká odborník

Turecko znovu zablokovalo přístup na sociální sítě. Blokace se dotkla Facebooku a Twitteru. Úřady chtějí zamezit šíření videí z místa bombového útoku v Ankaře. Mohlo by to údajně narušit vyšetřování.

Turecké úřady blokují přístup ke zmíněným službám a dalším webovým stránkám prostřednictvím DNS. „To je páteřní systém internetových stránek, když to řeknu velmi zjednodušeně,“ popisuje David Slížek, šéfredaktor Lupa.cz.

Jak však připomíná, podobná opatření se dají obejít. Turci tak mají celou řadu možností, jak se na sociální sítě dostat. „Dají se využít systémy VPN, kterými můžete simulovat, že pocházíte z docela jiné země. Dají se využívat sítě typu Tor, které umožňují něco podobného,“ uvádí příklady David Slížek v rozhovoru s moderátorem Petrem Králem.

Uznává však, že tyto způsoby nejsou přístupné masovým uživatelům, jsou totiž technicky náročnější na ovládání. „Proto tyto možné způsoby úřady tolik netrápí, vždy je použije jen menšina lidí,“ domnívá se.

Turecké úřady neblokují jen sociální sítě. „Po podobných událostech často vydávají zákaz informování v médiích. Jde tu spíš o kontrolu toho, jaké informace se šíří, protože turecká vláda má docela ráda kontrolu nad výkladem. Nekontrolované šíření informací jí nevyhovuje,“ dodává.

autoři: šše , pkr
Spustit audio