Turecko vypnulo Wikipedii. Zakázaných webů je tam ale přes čtyři sta tisíc

6. květen 2017

O zákazu internetové encyklopedie Wikipedia rozhodl turecký telekomunikační úřad i soud v Ankaře. Důvodem je šíření nepravdivých zpráv a „ohrožení národních zájmů". Uživatelé internetu v Turecku se tak nedostanou na jednu z nejoblíbenějších webových stránek.

Důvodem pro vypnutí byl podle úřadů článek o syrské krizi. Kritický odstavec pojednává o údajné nepotvrzené spekulativní spolupráci Turecka s Islámským státem. Úřady požádaly Wikipedii o ostranění zmíněného odstavce, následně byl přístup na celou wikipedii v Turecku zakázán.

Spolupráce Turecka s Islámským státem je častým tématem. Před dvěma lety otiskl deník Cumhuriyet fotografie nákladních vozů, které měly vézt zbraně určené právě pro džihadistické skupiny v Sýrii. Šéfredaktor byl postaven před soud, nejprve mu hrozil doživotní trest, ale utekl a žije v Německu.


Hlavním poskytovatelem internetu v Turecku je státní firma Türk Telekom, takže je velmi jednoduché konkrétní stránky nebo celý internet vypnout.

Wikipedie kapkou v moři

Webových stránek, které úřady označily za nepatřičné a zakázaly, je podle některých informací až 400 000. Většinou jsou označovány za propagující terorismus, často se ale vysvětlení hledá těžko. Například vyhledávač ubytování Booking.com je zablokovaný z neznámých důvodů již několik týdnů.

K blokování internetu se ale Turecká vláda uchyluje poměrně často. Reaguje tak na situace, když se ve společnosti něco děje, jsou demonstrace, protesty, šíří se informace, které nejsou v souladu s vládní strategií.

Přežili genocidu a stále si nejsou jistí svými domovy. Potomci Arménů z Mojžíšovy hory dnes žijí v Turecku a Libanonu
Zastavme obchod s nafukovacími čluny, žádá Evropská unie Čínu. Chce tak omezit migraci
Turecký sen o Unii se prozatím rozplývá

autoři: jma , jaw
Spustit audio