Turisty to táhne do pohoří Rila. Za odměnu si pak odpočinou u moře

15. červenec 2015
Radiožurnál na cestě

Radiožurnál se vydal na cestu a jeho kroky vás zavedou do bulharských hor. Bulharské hřebeny jsou vysoké, zalesněné, je v nich mnoho jezer a čeští turisté je už po desetiletí milují. Pokud chcete dojít na střechu Balkánu, volba je jasná: dojet do resortu Borovec, který se krčí pod pohořím Rila v Bulharsku.

V Borovci jezdí v létě jen jedna lanovka, která stoupá do výšky 1700 metrů nad mořem. Z její horní zastávky se dá jít snadno dál. A i když předpověď pravila, že bude teplo a slunečno, v Borovci prší a hory se halí do mlhy. Připravte se proto na to, že vaše plány ne vždy musejí vyjít.

Když pod vrcholem Jastrebec přecházíte brod, otevře se vám pohled na ostré skály pohoří Rila a kamenitá pole nebo také na zimní sportoviště, která jako by v létě opustil život. Všechny lanovky stojí. A přitom cítíte, že v zimě se tu prohánějí stovky a tisíce lyžařů.

Čtěte také

Pohoří Rila je stále populární mezi českými turisty, kteří přijedou do resortu Borovec a odtud se vydávají na přechod. „Dnes jsme sem dorazili autobusem,“ přibližují mladí turisté. S sebou mají spoustu vody a plánují přechod na druhou stranu pohoří. „Jdeme přes hřebeny,“ potvrzují.

„Jde se mi hrozně. Vytáhli mě na výlet a takhle to dopadá,“ komentuje plány dívka, která se také vydala na pěší túru. „Za odměnu budeme čtyři dny u moře, takže v pořádku,“ těší se.

autor: Martin Ježek
Spustit audio