Tuzexový agent posílal peníze na podporu některých signatářů. Přibližuje ředitel Nadace Charty 77 František Janouch

S jedním linkovaným sešitem začínal shánět podporu pro Chartu 77 český jaderný fyzik František Janouch. V době vzniku dokumentu žil v emigraci ve Švédsku, přednášel na universitě a měl solidní kontakty po celé Evropě. Navíc Švédsko v čele s premiérem Olafem Palmem podporovalo demokratické procesy v Československu. Toho František Janouch využil a založil Nadaci Charty 77.

„Švédsko nejvíce z evropských států odsuzovalo okupaci, otevřelo hranice uprchlíkům z Československa. A byl tam Palme, jeho první žena byla Češka,“ vysvětluje František Janouch, který nejdříve usiloval o publicitu Charty.

Čtěte také

První peníze získala nadace od mezinárodního PEN klubu, který kvůli Václavu Havlovi udělil Chartě významnou cenu. Peníze Janouch posílal do Československa přes tuzexového agenta. „Začal jsem peníze zkusmo posílat mluvčím v malých částkách,“ vzpomíná.

Tuzexový agent byl švédský občan, který převedl peníze do Československé banky, ta mu vyplatila takzvané tuzexové bony, které pak agent posílal konkrétní osobě v obálce. Státní bezpečnost to věděla, ale valuty se režimu hodily.

„Byly to doporučené a pojištěné dopisy, zapečetěné,“ dodává František Janouch, který uspořádal i národní sbírku na pronásledované disidenty a jejich rodiny, do které přispěly tisíce Švédů. Kvůli mimořádným organizačním schopnostem o řediteli Nadaci Charty 77 přátele žertem říkají: Bez Františka Janoucha ani moře nešplouchá.

autor: lsm
Spustit audio