Tvrdý automobilový detox matky tří dětí. Po autu, které nabouralo její vůz, začala pátrat i na Facebooku

17. červen 2015
Příběhy Radiožurnálu

Abstinenční příznaky závislosti na vlastním autě jsou skoro stejně tvrdé jako u jakékoliv jiné závislosti. Dokládá to příběh třicátnice Marcely, turistické průvodkyně z Českého Krumlova, která přišla o svůj vůz při autonehodě. Její zánovní oktávii odstavenou u krajnice neznámý řidič doslova zdemoloval, stihl však vyklidit stopy a z místa nehody ujet.

Zatímco policie zahájila pátrání po pachateli, Marcela prožívala tvrdou detoxikační kúru. Ta se skládala z orientačního běhu po městě, kdy štíhlá blondýna klusala s jazykem na vestě, dětmi u pasu a taškami v rukách z pracovních schůzek do školky, na kroužek nákup, k babičce, na úřad a připadala si jako štvaná zvěř.

Čtěte také

„Ve městě, kde bydlím, autobusy nejezdí tam, kam potřebuji,“ svěřila se utahaná máma tří malých dětí po prvním týdnu v nové situaci. Pohled na plánek a jízdní řád českokrumlovské MHD sice dokládá, že tento pocit bezmoci je opravdu spíš abstinenčním syndromem závislosti na autě, ovšem kdo si někdy vyzkoušel situaci rodiče samoživitele pečujícího o tři bujné ratolesti, bude mít pro Marceliny pocity pochopení.

Začala pátrat na vlastní pěst. Pomohl i Facebook

Ostatně právě stres a zdánlivá bezmoc vyprovokovaly v Marcele vzdornou reakci. Rozhodla se totiž pomoct polici v hledání člověka, který jí do svízelné situace dostal. S dravostí, jíž přírodní zákony obdarovaly asi všechny samice pečující o mláďata, se Marcela zakousla do pátrání. Začala zevrubnou prohlídkou místa nehody.

„Tam už policie našla kousek plastu, který napovídal, že auto, které mou škodovku nabouralo, mělo žlutou barvu. A pravděpodobně to podle úlomku nárazníku byla dodávka,“ připomíná Marcela vodítka pro další šetření.

„Napadlo mě dát fotku svého bouraného vozu na Facebook a zkusit hledat svědky,“ odhaluje samozvaná detektivka své metody. Sociální síť se ukázala opravdu efektivním prostředkem pátrání a Marcela brzy získala tip na možného pachatele.

Jak Marcela pochodila u virtuálními detektivy odhaleného majitele žlutého havarovaného vozu? Nenechte si ujít příští díl Příběhů Radiožurnálu.

autor: Ivan Studený
Spustit audio