Tyhle Čechy se zapsaly do historie sněžným dělem. A navíc tu žije jediná Češka

28. červenec 2015
Radiožurnál na cestě

V Čechách nežijí Češi, v Čechách žijí Čahani. Čechy jsou totiž vesnice na jihu Slovenska, kde se před 600 lety usadili Husité, kteří z českých zemí utíkali. Vybrali si místo, kde se úrodná Podunajská nížina začíná zvedat a vlnit. Kdybyste hledali Čechy na mapě, najdete je kousek od známých termálních pramenů v Podhajské a název obce přitahuje české turisty.

„Kromě mě tu žádný český vliv není,“ říká Nikol původem z Kladna. Čechy jsou mimo jiné zajímavé tím, že zatímco přímo ve vsi lidé pěstují kukuřici, meruňky, vinnou révu, na kraji obce stojí propagovaný lyžařský vlek. Svah je tu ovšem jen o něco strmější než náměstí v Olomouci, jak se přesvědčil také náš redaktor Ľubomír Smatana.

„Jen se rozhlédněte okolo. Vidíte kopce,“ ukazuje jedna z místních obyvatelek. Ty se sice nedají srovnat s Tatrami, ale Čahanům to prý stačí. „Žije se nám tu dobře, je tu pěkná příroda a čistý vzduch,“ tvrdí.

Čtěte také

To se na jihu Slovenska ještě nestalo…

Kromě vleku obec žádnou velkou atrakci nemá, ale jen samotný název sem láká české turisty, což potvrzuje také starosta obce Jozef Baranovič: „Ano, je to zajímavý název, protože Češi, kteří jedou do Podhajské, se tu rádi zastaví a sbírají razítka. Nebo pro ně máme různé suvenýry, které připomínají Čechy na Slovensku.“


Obec Čechy sice leží na okraji Podunajské nížiny, ale maďarsky tady nikdo nemluví. „Když je třeba, umíme trochu česky,“ říká s nadsázkou starosta.

Čechy se také zapsaly do dějin slovenského lyžování, když jim tu ukradli sněhové dělo. To se na jihu Slovenska stalo vůbec poprvé. Obec pak výhodně dostala nové z České republiky.

autor: lsm
Spustit audio