Ubytování na Kypru. Pokoj ve vesnici je lepší než hotel na pobřeží, přesvědčil se rozhlasový zpravodaj

25. srpen 2015
Radiožurnál na cestě

Dovolenou na Kypru můžete strávit třeba ve velkém hotelu s klimatizací přímo u pláže. Bydlet ale můžete také v chladivém kamenném domku ve staré vesničce vysoko v kopcích. Podobná méně známá místa prozkoumává na Kypru zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček, který by prý ubytování ve starém domě ve vesnici Kathikas za drahý hotel nevyměnil.

Kamenný domek na konci ztichlé vesnické uličky, vrata do dvora jsou zavřená, nikde ani stopy. Po chvíli zjišťuji, že nejsou docela zavřená, a tak se jdu podívat dovnitř na dvorek. Přede mnou se objeví typický středomořský dvorek s posezením ve stínu pergol porostlých vinnou révou.

Je tu krásně, ale nemá mě kdo ubytovat. Ještě se jdu podívat po kamenných schodech na terasu, kde jsem měl mít zarezervovaný pokoj. A koukám, že ve dveřích jsou klíče. Tak mě asi přece jen čekali.

Kdysi tu bývaly chlévy a pekárna, dnes sem míří hlavně turisté

Rezervace přes internet evidentně zafungovala, ale kyperským způsobem. Na telefonní čísla uvedená na internetu jsem se nedovolal. V celém domě jsem sám a majitele potkávám až následující den ráno.

Čtěte také

Neofytos je učitelem tělocviku v nedalekém Pafosu. Vysvětluje mi, že v domě bydleli jeho prarodiče. V mém pokojíku, ve vyvýšené kamenné věžičce, bydlel jeho dědeček s bratrem. A prý se jim tam opravdu hodně líbilo, sušil se tu totiž tabák.

Tehdy měli muži a ženy z rodiny pokoje zvlášť. Ten ženský v přízemí si pronajímají větší rodiny. A další pokoje, ve kterých se dá ubytovat, bývaly chlévy, kolny či pekárna. Nápad, jak využít chátrající dům, dostal před 15 lety. Ze stavení se navíc stala památka a opravovat se musí podle památkářských pravidel.

Ubytování ve vesnických domech je skvělé pro práci i odpočinek

Když jsme na „koupačku“ jezdili na oslech…

Neofytos mi ještě doporučuje nejlepší pláže na západním cípu Kypru. Vzpomíná přitom, jak jako kluci jezdili z vesnice na „koupačku“ na oslech, u pláže pak přespali a druhý den se vraceli domů. Já se na obhlídku pláží určitě vydám, nejspíš ale bez zvířete.

Ubytování v kyperských vesnicích můžu vřele doporučit. I v parném létě se tady na kopcích spí krásně, v noci tu vane svěží vánek a namísto klimatizace stačí jen otevřít okenice.

Čtěte také

autor: mac
Spustit audio