Udělala jsem chybu, přiznává Lucie Bittalová. O boji s rakovinou děložního čípku píše na Facebook

26. říjen 2015
Příběhy Radiožurnálu

Pocit trapnosti někdy mladé dívky odradí od návštěvy gynekologa. Vyhýbání se prohlídkám ale může znamenat velké riziko. A zjištění, že si rakovina vybrala právě vás, musí být pro každého velký šok, natož pro mladou ženu. Na vlastní kůži tento šok prodělala Lucie Bittalová, která se rozhodla svůj boj s rakovinou sdílet se světem prostřednictvím médií a sociálních sítí.

„Udělala jsem chybu. Nechodila jsem na preventivní prohlídky,“ přiznává v úvodu Lucie Bittalová, 27letá studentka anglistiky. V prvních dnech roku 2015 zjistila, že má rakovinu.

„Nemoc se projevuje intenzivním krvácením nebo krvácením po styku, což jsem zjistila už někdy v listopadu,“ svěřuje se. Intenzivnější problémy trvaly asi měsíc. „Věděla jsem, že je něco špatně, ale nepřikládala jsem tomu důležitost. Člověka nenapadne, že by mohl mít takový problém,“ vysvětluje.

Pak šla k doktorovi a ten jí hned sdělil, že má karcinom. „Doufáte, že to nic není. Všechna vyšetření trvala asi dva měsíce. Trvalo dlouhou dobu, než jsem se dozvěděla diagnózu,“ popisuje. Lucie Bittalová přišla na svou nemoc pozdě. Nádor děložního čípku nešlo operovat, na plicích se vytvořily metastáze a prognóza uzdravení je velmi nejistá.

Čtěte také

Když se dozvěděla, že bojuje s rakovinou, byla v šoku. „Člověk má tendenci si o tom povídat a vůbec hodně mluvit. Napsala jsem to na Facebook, a tak se o nemoci všichni dozvěděli,“ zmiňuje komunikaci na sociálních sítích a hodnotí ji pozitivně: „Ulevilo se mi, že to všichni vědí a nemusím to každému opakovat.“ Zjistila však, že mnozí netuší, jak reagovat. „Okolí to často prožívá hůř než člověk samotný,“ dodává.

autor: Ivan Studený
Spustit audio