Umí zahrát i na pumpičku od kola a dokonce i banán. Jiří Stivín slaví 75. narozeniny

23. listopad 2017

Svoji placatou čepici takřka nesundává a jeho pověstná hravost je známá i ve světě - Jiří Stivín ve čtvrtek slaví 75. narozeniny. V půl desáté večer vystoupí v pražské Redutě a diváci se možná dočkají i překvapení, protože je pověstný tím, že zahraje na cokoliv.

Původně vystudoval kameru na pražské FAMU, ale už během školy propadl muzice, hlavně jazzu a barokní hudbě. Je ale známý svými originálními nápady na co vše se dá zahrát. A to včetně tak nečekaných věcí jak je pumpička od kola nebo imitace lidské kosti.

„Jednou jsem se vsadil, že zahraji na banán. Nedávno jsem hrál v Brně a někdo slyšel, že jsem to dokázal. Tak přinesl banán a chtěl ode mne, abych to předvedl. To dá práci – musíte banán přepůlit, vevnitř všechno vydlabat, v kůře udělat dírku a než banán shnije, tak se na něj dá trochu písku,“ vysvětluje Jiří Stivín.

Stivínovu filmovou hudbu můžeme znát například ze snímku Marta a já v režii Jiřího Weisse nebo Faunovo velmi pozdní odpoledne Věry Chytilové. A s kvartetem po klubech jamuje dodnes, pořádá také improvizační dílny, v pražských Všenorech, kde bydlí, založil před deseti lety Centrum pro improvizaci v umění.

autor: hrc
Spustit audio