Unie chce trestat nepoctivé obchodníky na internetu. Až třetina jich porušuje práva zákazníků

14. listopad 2017

Evropská unie chce zpřísnit dohled nad e-shopy. Cílem nové legislativy je ochrana spotřebitelů, kteří nakupují na internetu napříč celou osmadvacítkou. Podle návrhu by obchodní inspekce v jednotlivých zemích měli lépe spolupracovat a také dostat nové pravomoci. Zákazníci tak budou mít větší jistotu, že je nikdo neošidí.

„Problematických e-shopů je osmatřicet procent, což je poměrně velké číslo,“ říká poslankyně Olga Sehnalová (ČSSD), která je zpravodajkou návrhu nového unijního nařízení.

Některým internetovým obchodům bude podle ní stačit, aby je národní dohledové orgány na jejich nedostatky v chování k zákazníkům upozornily a zjednaly nápravu. U některých bude ale potřeba nasadit těžší kalibr.

„Pak jsou to e-shopy, které mohou být podvodné, a tam je zapotřebí, aby dozorové orgány měly skutečně pravomoci, které nebudou bezzubé,“ upozorňuje. Dozorové orgány, v našem případě třeba Česká obchodní inspekce, budou mít usnadněnou spolupráci s podobnými institucemi v jiných unijních zemích.

Když se v Česku zjistí, že internetový obchod registrovaný ve Francii, Maďarsku nebo třeba v Litvě porušuje práva spotřebitelů, budeme moci požádat tamní obdobu naší obchodní inspekce, aby se na něj zaměřila a případně mu i zabránila v dalším poškozování zákazníků.

Tiskový mluvčí České obchodní inspekce Jiří Frölich doufá, že nové nařízení umožní, aby si partnerské organizace pro ochranu spotřebitelů více pomáhaly.

„V tuto chvíli jenom Česká obchodní inspekce může požádat o spolupráci Francii, jsou tam lhůty na to, aby na nás francouzský dozorový orgán reagoval, takže možná ta spolupráce v budoucnu bude užší a pružnější,“ vysvětluje.

autor: pan
Spustit audio