Uplynulo devět let od pádu mostu ve Studénce. Viníci musí být potrestaní, říkají pozůstalí

Pozůstalí a příbuzní zraněných si v úterý připomínají deváté výročí od tragické srážky rychlíku se spadlým mostem ve Studénce. Při nehodě zemřelo osm lidí a téměř sto cestujích se zranilo. Žalobce viní z obecného ohrožení desítku mužů, převážně ze stavebních firem. Soud se po několika letech dostal do závěrečné fáze a zřejmě už letos padne rozsudek.

Lence Fierlové zemřel při nehodě syn Martin. „Cítím obrovskou bolest. Navždy zůstane v našem srdíčku,” pláče.

Také tato zoufalá matka sledovala začátek procesu s desítkou obžalovaných. „Šlo o šlendrián prvního stupně. Zemřelo osm lidí, mezi nimi i náš syn. Viníci musí být potrestaní,” je přesvědčená.

Na tragickou srážku vlaku se spadlým mostem nemohou zapomenout ani jinak otrlí záchranáři. Lékař David Holeš byl na místě mezi prvními a nejvíce mu utkvěla v paměti malá dívenka uvězněná v troskách. „Trvalo asi hodinu, než ji vyprostili. Celou dobu byla při vědomí, plakala a měla silné bolesti,” vzpomíná.

Jako když měníte pneumatiku, tvrdí znalec

Na klíčovoou otázku, proč most spadl, nabízeli znalci rozporuplné odpovědi, a tak musel soud zajistit vlastní posudek. Jeho autor Vladimír Doležel z pardubické univerzity tvrdí, že most nebyl uložený rovně.

„Měl být položen vodorovně, ale nebyl. Je to něco podobného, jako když vyměňujete pneumatiku. Pokud ji špatně zaklínujete, auto se vám sesune,” tvrdí. Advokát Marek Ježek s tím nesouhlasí. „Nereflektuje to reálný stav na stavbě,” soudí.

Soudce už dokazování v kauze skončil. Počátkem září mu své závěrečné návrhy přednesou obhájci a žalobce.

autor: ada
Spustit audio