V amerických městech se objevily plastiky nahého Donalda Trumpa. Stojí za nimi skupina anonymních umělců

19. srpen 2016

Velkou senzací se ve Spojených státech stala plastika Donalda Trumpa, která se objevila v centru New Yorku. Republikánský prezidentský kandidát je totiž zobrazený úplně nahý, a ne právě lichotivě. Plastika na Union Square vydržela jen jeden den. Odstranili ji totiž pracovníci parku.

Plastika zobrazovala Donalda Trumpa v životní velikosti, s jeho typickým účesem. Trump na ni byl nahý, ruce měl opřené o vyvalené břicho, no a hlavně, pod tím břichem tak nějak něco scházelo. Řada lidí na sociálních sítích autory kritizuje za nedůstojné zesměšňování, ale Newyorčany plastika bavila.

Plastika nebyla podepsaná, u nohou měla jen plaketu s nápisem Císař nemá koule. K autorství se na internetu přihlásil sochař, který si říká Ginger a který se hlásí ke skupině streetartových umělců jménem Indecline, která Donalda Trumpa dlouhodobě kritizuje. Stejné plastiky se mimochodem objevily i v dalších amerických městech.


V průzkumech se náskok Trumpovy protikandidátky Hillary Clintonové zvyšuje. Ve snaze zvrátit vývoj proto Donald Trump tento týden vyměnil hlavní organizátory své kampaně a v poslední době také přestal na shromážděních mluvit spatra.

Zvláště v posledních týdnech čelí Donald Trump velké kritice kvůli svým výrokům. Teď se za ně ale omluvil. Zvláště výraznou odezvu vyvolal Trumpův útok na muslimskou rodinu padlého amerického vojáka.

„Někdy ve víru debaty, když mluvíte o velkém množství témat, stane se, že nezvolíte ta správná slova. A to je i můj případ. Věřte tomu nebo ne, lituju toho. Mrzí mě to zvláště tehdy, když jsem tím někomu mohl způsobit bolest,“ uvedl Trump.

autor: vid
Spustit audio