V Hluboké nad Vltavou můžete vidět i slunečnici pestrou. Podívali jsme se do muzea nejenom rybářství

22. červenec 2016

Prázdninový zpravodaj Radiožurnálu Ondřej Vaňura dále putuje po jižních Čechách. Při cestování v krajině plné rybníků zamířil do Hluboké nad Vltavou. Místo do slavného novogotického zámku ale zašel na Lovecký zámek Ohrada, a to za expozicí rybářství.

Stojíme u jednoho z mnoha akvárií, která tady jsou. „Zrovna se díváme na slunečnici pestrou, to je původem ryba z Ameriky“ říká kurátorka zoologie Marie Voldřichová. V ruce drží larvy much, takových velkých masařek – larvy jsou živé, hýbou se.

Krmení pozoruje i Miroslav Čeněk, kurátor rybářství. „Expozice představuje historii našeho rybářství vlastně už od pravěku, další část je věnována historii našeho rybníkářství,“ popisuje.

S ředitelem Národního zemědělského muzea Ohrada Martinem Slabou jsme se přesunuli do další místnosti, kde si návštěvníci mohou vybírat zvuky jednotlivých ptáků, které vidí před sebou.


Vstupenka do Národního zemědělského muzea Ohrada stojí dospělého člověka 90 korun.

Do muzea zpravidla míří laici, ale také odborníci – rybáři, myslivci a lesníci. V muzeu se totiž něvěnují jenom rybám. „O patro výš uvidíte lesnickou a mysliveckou expozici, máme tam například posledního českého mědvěda nebo vlka, staré lovecké a palné zbraně, “ říká s tím, že návštěvnicí na zámku stráví asi hodinu.

autor: ova
Spustit audio