V Hradišti začíná Letní filmová škola. Proč letošní znělka žvýká, mlaská a cinká?

28. červenec 2017

Filmoví fanoušci ode dneška zaplní Uherské Hradiště. Začíná čtyřicátá třetí Letní filmová škola. Největší tuzemská nesoutěžní přehlídka se bude letos věnovat například švédské kinematografii nebo českému hororu. Výroční cenu Asociace českých filmových klubů dostane pět filmařů, mezi nimi i režisér Jan Svěrák.

V letošní znělce Letní filmové školy muziku nehledejte, jen žvýkání, mlaskání a cinkání. Proč je ve vizuálu švédský stůl plný dobrot? Právě švédská kinematografie je ústřední sekcí přehlídky. Tamní režisér Jan Troell dokonce dostane Výroční cenu Asociace českých filmových klubů.

„Jan Troell je režisér, který byl dvakrát nominován na Oscara, dokonce za dva filmy v jednom roce, „ vysvětluje Iva Hejlíčková, programová ředitelka Letní filmové školy, která se pověnuje například i českým horoům, žádnu science fiction, nebo dílu režiséra Andreje Tarkovského. A také si posvítí na fenomén mladých, na youtubery (více čtěte zde).

Devítidenní uherskohradišťská přehlídka nabízí několik novinek. Například nechala ředitelka Radan Korená do venkovních prostor v okolí kina Hvězda umístit pro návštěvníky sto dvacet lehátek.

„Ono to souvisí se zvyšováním komfortu návštěvníkům, když čekají nebo odpočívají v parku,“ vysvětluje Korená.

Výroční cenu Asociace českých filmových klubů dostanou například i slovenská herečka Magda Vášáryová, nebo režisér Jan Svěrák. Ten v předpremiéře svůj nový film Po strništi bos.

autor: pes
Spustit audio