V polské nemocnici zemřela lékařka. Pracovala nepřetržitě čtyři dny v kuse

17. srpen 2016

V nemocnici v polském Bialogardě zemřela po několika dnech nepřetržité služby lékařka. Informují o tom polská média. Čtyřiačtyřicetiletá anestezioložka podle mluvčího nemocnice pracovala čtyři dny v kuse, příbuzní ženy ale mluví až o osmi dnech. Případ teď řeší policie, ministerstvo zdravotnictví a úřad pro dohled nad zdravotnickou péčí.

Rodina ženy pro televizi TVN2 uvedla, že lékařka vykonávala anestezilogické zákroky téměř 190 hodin v kuse až do chvíle, kdy ji kolegové přišli zavolat na pokoj k dalšímu pacientovi a našli ji mrtvou.

Nemocnice tvrdí, že lékařka nebyla kmenovou zaměstnankyní ústavu a služby si určovala sama. Příčinu úmrtí má určit pitva. Podle neoficiálních informací od deníku Fakt ale žena zřejmě zemřela na infarkt.


Japonci jsou známí svojí pracovitostí a oddaností zaměstnavateli a často tráví v práci dlouhé přesčasy. Britský Telegraph například nedávno uvedl, že za minulý fiskální rok v Japonsku stoupl počet stížností a žádostí o odškodné souvisejících s karóši na rekordní hodnoty.

Oficiálně nevíme, zda žena zemřela z přepracování, ale třeba v Japonsku prý úřady podobné případy řeší pravidelně. Japonština má dokonce pro smrt z přepracování speciální slovo, tedy karóši. A existuje i speciální úřad, který tyto případy řeší.

Většina hlášených případů přitom pocházela z průmyslových odvětví, ale také z oblasti zdravotnictví, sociálních služeb nebo lodní dopravy, to jsou podle Telegraphu oblasti, ve kterých je většinou chronický nedostatek pracovníků.

autor: mach
Spustit audio