V reakci na teror zaplavily v noci španělské sociální sítě fotky domácích mazlíčků

V noci španělská policie vyzvala lidi, aby z respektu k obětem a jejich rodinám po teroristickém útoku v Barceloně a Cambrils nesdíleli fotky a videa z tragédie na sociálních sítích. A lidé se inspirovali reakcí po útoku v Bruselu v březnu 2016 a zaplnili sociální sítě fotkami kočiček, králíčků a jiných domácích zvířat.

„Tentokrát policie jen žádala o nesdílení fotek tragédie. Tato iniciativa vznikla spontánně,“ vysvětluje redaktorka Marcela Hálová.

Už teď jsou ale sociální sítě opět zaplněné aktuálními zprávami, fotkami a videi. Obrázek kočky nebo králíka se teď na sociálních sítích – v souvislosti se španělskými teroristickými útoky – objeví spíš výjimečně.

Čtěte také

Španělská policie stále pátrá po útočníkovi z Barcelony, který najel dodávkou do davu a zabil 13 lidí. Dalších nejméně 100 lidí je zraněných. Španělská policie mezitím zmařila pokus o další atentát. Zneškodnila 5 podezřelých pachatelů, kteří najížděli do lidí v katalánském městě Cambrils.

„Španělská policie věří, že mezi oběma útoky je souvislost. Vyšetřovatelé ale stále nevědí, jestli mezi zastřelenými útočníky v Cambrils byl také řidič dodávky z Barcelony,“ přibližuje Štěpán Sedláček ze zahraniční redakce.

autor: nah
Spustit audio