V roce 1989 začaly tát hudební ledy. Do Prahy dorazil i Stevie Wonder

29. květen 2014

V roce 1989 zažila Praha velkou hudební událost – na stadiónu Sparty vystoupil americký hudebník Stevie Wonder. Koncert světové hvězdy pořádala agentura Pragokoncert a zpráva o tomto hudebním počinu se tehdy objevila i ve vysílání Československého rozhlasu. Zazněl v něm dokonce i zpěvákův hlas.

„Koncert se koná v rámci zpěvákova světového turné nazvaného Converstation Peace. Dnes se v Praze uskutečnila tisková konference se Steviem Wonderem. Byl na ní také náš redaktor Petr Marek, který se černošského zpěváka zeptal, jak si rozumí s publikem v různých částech světa,“ znělo ve vysílání.

Na tiskové konferenci zpěvák řekl, že do Prahy přivezl jednu z nejlepších zvukových aparatur na světě a že díky olympiádě zná mnoho československých sportovců. Naše tehdejší hudba podle hudebního publicisty Jaroslava Špuláka v té době procházela velkým pnutím.

„V roce 1989 bylo evidentní, že ledy tají. A tak začala vycházet alba, která se v minulosti na trh nedostala. Výběr byl tenkrát poměrně velký. Velkou zásluhu na tom měl i rozhlasový pořad Větrník, který připravoval Jiří Chlíbec. Ten nebojácně představoval nové a nové kapely,“ vysvětluje.

S kulturou to nemělo nic společného, tvrdí Ivan Hlas o přehrávkových komisích

Na vydavatelskou odvahu vydavatelství Panton vzpomíná také muzikant Ivan Hlas: „Vycházely kapely jako Zuby nehty nebo Z kopce, což bylo jindy nemyslitelné.“

Život hudebníka mimo hlavní proud nebyl snadný. Ivan Hlas vzpomíná třeba na přehrávky, které mohly už rozjetou kariéru znovu utnout. Stačilo málo. „Byla to hra, která s kulturou nemá nic společného,“ zamýšlí se.

Přehrávková komise byla zpravidla v každém okresním městě a součástí zkoušek byly také politické otázky.

autor: luh
Spustit audio