V sicilských Syrakusách se snoubí antika s barokem – vítejte v srdci Středozemí

19. srpen 2015
Radiožurnál na cestě

S Radiožrnálem na cestě dnes navštívíme sicilské Syrakusy. Město na východním pobřeží ostrova má nesmírně bohatou historii a je proto oblíbeným cílem turistů. Jeden den na prozkoumání všech tamních zákoutí nestačí.

„Jónské pobřeží – od Syrakus po Messinu – je moje oblíbená část Sicílie, protože je to tu takové udržované a čisté. Jsou tu krásné antické památky, barokní stavby, moderní budovy i dostatek zeleně. Je to srdce Středozemí,“ vypráví sympatický Francouz Charles, který se na Sicílii vrací už dvacet let.

Stojíme před jednou z místních dominant, před syrakuskou katedrálou. Stejně jako je to u většiny významných sicilských památek, i tady se vybírá vstupné. Za svá dvě eura dostávám také slušivý modrý jednorázový overal, kterým si mám zakrýt příliš odhalené nohy.

Syrakuská katedrála stojí na základech kdysi slavného Athénina chrámu, dórské sloupy z 5. století př. n. l. tu ponechali i pozdější architekti. Úpravami prošla i během nadvlády byzantské říše a středověku, poslední změny a hlavně rozšíření naznala mezi 17. a 20. stoletím.

Čtěte také

Od katedrály v srdci městské části Ortygia se dá spletitými uzoučkými uličkami, kterými občas až neuvěřitelně kličkují malá italská auta, projít k další zdejší dominantě – k pevnosti, kterou dodnes využívá armáda. Dovnitř se sice jít nedá, z okolních mol a skalisek se zato dá skočit do azurově modrého moře.

Za skutečnou perlou antických Syrakus musím zdánlivě až na druhý konec města. Opouštím tedy ostrovní čtvrť Ortygia, abych asi po půl hodině chůze rušnými ulicemi došla do městské části Neapolis.

Archimédés prý po svém objevu běhal zcela nahý syrakuskými ulicemi a volal „Heuréká!“

Ortygia a Neapolis jsou snad jediné dvě čtvrtě Syrakus, kde se dá utéct hluku. Neapolis – neboli nové město – se pyšní rozlehlými rozvalinami antických památek, které jsou rozeseté mezi voňavými borovicemi a citrusy. Právě do zdejších ulic měl kdysi vyběhnout slavný Archimedés, když přišel na to, jak zjistit, jestli je králova nová koruna vyrobena z čistého zlata, nebo jestli do ní nepoctivý zlatník přidal stříbro. Heuréka!

autor: tpa
Spustit audio