V Turínském plátně byla zabalena mučená osoba, odhalili italští vědci

18. červenec 2017

Pro vědce je to kus lněné textilie, pro křesťany jeden ze symbolů víry v Ježíše Krista. V Turínském plátně, o které se traduje celá řada pověstí, bylo údajně zabaleno Ježíšovo tělo po ukřižování. Legendu teď nepřímo podpořil italský výzkum.

Italští vědci přišli na to, že plátno je skutečně potřísněné krví oběti mučení. Potvrdili to podle nich nanočástice, které na plátnu našli. Jejich struktura a rozmístění odpovídají následkům krutého mučení.

Našli také ostatky kreatininu a ferritinu, což jsou látky, které se obvykle objevují v tělech umučených lidí, nebo těch, kteří za sebou mají hluboký nervový šok. Výzkumníci čerpali hlavně z nových vědeckých postupů a lékařských studií o pacientech po těžkých úrazech nebo mučení.

Turínské plátno

Plátno pochází z města Turín a v současnosti je vystaveno v tamní katedrále svatého Jana Křtitele. Záhadná relikvie měří zhruba čtyři metry a váží přes půl druhého kilogramu. Je na něm pouhým okem zřetelný otisk mužské postavy, která byla vysoká přibližně 180 centimetrů.

Stáří nebožtíka, který byl do plátna zabalen, se odhaduje na 35 až 40 let. Podle otisku měla osoba dlouhé vousy a vlasy jí sahaly po ramena. Současný výzkum jde ale proti dosavadním poznatkům i legendám, když tvrdí, že tvář na plátno kdosi domaloval až ve středověku.

Turínské plátno má svou vlastní webovou stránku, tiskové středisko a dokonce i vlastní vědní obor - sindonologii, podle řeckého názvu pro plátno. Odborníkům se zatím podařilo vystopovat historii plátna jen do 14. století, kdy se objevilo ve Francii.

Že plátno vzniklo až ve středověku, určila před třiceti lety i radiokarbonová analýza. Zastánci pravosti Turínského plátna se ale nevzdávají.

Ani testy z 80. let, které ukázaly na podvrh, totiž nemusejí být správné. Podle jedné z teorií totiž radiouhlíkovou metodu mohlo zmást zemětřesení v Jeruzalémě v roce 33 po Kristu, které prý mohlo změnit strukturu plátna.

autoři: jch , bal
Spustit audio