V zimě je tu teplo a citrony můžete jíst i s kůrou. V Mentonu mají dovolenou po celý rok

5. srpen 2015
Radiožurnál na cestě

Jedním z nejkrásnějších měst Azurového pobřeží je Menton, kde v zimě probíhá proslulý festival citronů. Toto město má zvláštní mikroklima a zimu vlastně ani moc nezná. Menton je městem s možná vůbec nejvyšším průměrným věkem svých obyvatel a v každém případě je městem velmi konzervativním… a také italským.

Možná to souvisí s tím, že se sem stěhují starší manželské páry ze severní a střední Francie toužící po teplu – především v zimě. Nikdy nezapomenu na to, jak jsem tady byl v polovině února na festivalu citrónů a bylo neuvěřitelných osmnáct stupňů.

Italský charakter městečka je tu patrný na každém kroku. „Nejkrásnější stavbou je určitě hotel Astoria blízko kasina, ale najdete tu spoustu krásných domů,“ vysvětluje Jean-Vito, který se historií města zabývá už řadu let. Potkal jsem ho na trhu, před sebou má sérii starých fotek, které prodává.

Čtěte také

Procházím halou tržiště, která byla postavena v roce 1898, to je ten pomyslný střed města, kde to každý den žije. Vyjdu ven a narazím na starého známého – Jean Maria, který tady prodává lahůdky ze své zahrádky už desítky let. „Přesně 28 osm let, nejdříve jsem byl uvnitř tržiště, teď jsem raději venku, je tu více lidí,“ říká.

IMG_7662.JPG

A jaké je tajemství proslulých citronů z Mentonu? „Jsou výjimečné, poctivé, může se jíst i jejich kůra. Mají spoustu vitaminů, já si je dávám každý den, a jak jsem zdravý,“ podotýká.

Pokud někdy přijedete do Mentonu, zastavte se u Jeana Marii, vždy ho tady potkáte, nikdy totiž nejezdí na dovolenou. „Kam bych jezdil, tady v Mentonu máme moře a slunce, máme tady dovolenou celý rok,“ pochvaluje si.

Menton
autor: jšm
Spustit audio