Václav Havel poprvé v televizi! Lidé kvůli němu ponocovali, hospody prodlužovaly zavíračky

25. listopadu 1989 oslovil Václav Havel Čechy a Slováky poprvé z televizní obrazovky. Ve spontánním proslovu je seznámil s cíli Občanského fóra. Československá televize, tehdy jediná televizní stanice v zemi dala ve vysílání slovo představitelům vládnoucí komunistické moci i opozice.

Nový šéf komunistické strany Karel Urbánek se v projevu vyslovil pro socialismus bez chyb. Federální předseda vlády Ladislav Adamec oznámil propuštění politických vězňů a projevil zájem o dialog s představiteli Občanského fóra. Vůbec poprvé pozvala televize disidenta. Byl jím Václav Havel. Diváci si na jeho vystoupení museli počkat. Na obrazovce se objevil až po 22. hodině.

Hosté restaurace Na Růžku si kvůli Havlovu vystoupení vynutili odložení zavírací doby. Když se objevil na obrazovce ve světlé košili a modrém svetru, lidi ztichli a pozorně ho poslouchali.

Čtěte také

Vznikne celoobčanský výbor?

Mluvil velmi spontánně, chvílemi až překotně, bez papíru. Občas se do svých slov zapletl, ale dal jasně najevo, že Občanské fórum zastupuje tu část veřejnosti, která má kritický vztah k politice současného vedení státu.

„Situace v naší společnosti už byla opravdu tak napjatá, že něco podobného muselo vzniknout, aby to posléze bylo schopno vyprodukovat cosi, kohosi, kdo povede s naší vládou dialog o krizové situaci v zemi,“ řekl Václav Havel v pořadu Na aktuální téma, který odvysílala Československá televize.

Alexander Dubček a Václav Havel na tribuně na Letné

Občanské fórum představovalo podle Havla krizový štáb. Nabídlo vládě vytvořit celoobčanský výbor, kde by byly zastoupeny všechny složky obyvatelstva, církve, odborníci, prognostici, ekonomové, ekologové, představitelé tradičních nezávislých iniciativ, jako je Charta 77 a podobně. Tento výbor by byl opravdu kvalifikovaným partnerem.

V 10minutovém vystoupení natočeném v jedné z pracoven televize před prosklenou skříňkou s dokumenty Václav Havel upozornil, že Občanské fórum bude jednat jen s nejvyššími československými představiteli.

Generální stávka nemá ochromit hospodářství, zdůraznil Václav Havel

„Formálně by měl být partnerem stát, ale my víme, že vedoucí úloha strany, což je také jeden z principů, který musí zmizet z ústavy, protože je jedním ze způsobů, jakým je celý centralistický způsob vybudován. Takže jestliže centrum moci je v předsednictvu strany,musí s námi jednat předsednictvo. Jednat s jinými by v této trošku divoké době byla ztráta času, že,“ vysvětlil Václav Havel.

Zmínil se také o chystané generální stávce vyhlášené na 27. listopadu. Jejím smyslem nebylo ochromit hospodářství, ale manifestovat vůli lidí po svobodě a demokracii.

V pořadu Na aktuální téma dostal mezi jinými slovo také ředitel Prognostického ústavu Valtr Komárek. Zdůraznil, že nová politická realita je nezvratná a vyslovil se pro dalekosáhlé reformy v politice i ekonomice.

autor: jas
Spustit audio