Václav Havel se v prosinci 89 sešel se svým týmem. Takhle mluvil o StB

30. prosinec 2014

Václav Havel chtěl i ve funkci prezidenta nadále ovlivňovat dění v Československu. Dal to najevo hned druhý den po zvolení na neformálním setkání s týmem svých lidí v restauraci na Vikárce. Se svými spolupracovníky, z nichž někteří už byli ve vládních funkcích, mluvil například o chystané amnestii nebo situaci ve vězeňství.

Setkání Václava Havla s jeho nejbližšími spolupracovníky mělo být původně přátelským posezením po hektických dnech, které vyvrcholily prezidentskou volbou. Nakonec to byla pracovní schůzka, na které se řešily státnické otázky.

Václav Havel telefonoval premiérovi Mariánu Čalfovi a požádal ho, aby Richarda Sachera jmenoval ministrem vnitra. Podle předchozí dohody toto křeslo zůstalo volné a ministerstvo řídil sám Marián Čalfa se svými místopředsedy.

„Kroky, které jste dělaly, vycházely z poněkud jiné politické situace, která byla před mou volbou. Prezidentskou volbou se situace posunula,“ vysvětlil Václav Havel.

Co se stane s StB?

Václav Havel také mluvil o problému se Státní bezpečností: „Komise, která bude studovat, rozuzlovat a zpracovávat, ta neuklidní veřejnosti. StB je v zákopech a kalí vodu, šíří dezinformace a posílá anonymy,“ domníval se.

Prezident proto navrhl, aby vláda dala najevo, co bude dál s StB. „Ti nejkvalitnější posílí jiné složky SNB, jiní vytvoří protiteroristické a protišpionážní oddělení. Další se odeberou do sféry drobného podnikání – budou mít hospůdky a bistra, další zas budou psát paměti pod nějakým historickým ústavem. A ti, kteří evidentně porušili zákon, budou dříve či později stíháni nezávislými soudy, že ano,“ uvažoval.

Logo

Václav Havel tak na schůzce ukázal, že v prezidentské funkci chce mít stále vliv na začínající reformní procesy.

Použité autentické nahrávky pocházejí z archivu pana Vladimíra Hanzela.

autor: jas
Spustit audio