Václav Havel v prosinci 1989: Po mém boku bude stát Alexander Dubček

16. prosinec 2014

16. prosince 1989 vystoupil Václav Havel v Československé televizi a potvrdil svou kandidaturu na prezidentský úřad. Navrhly ho organizace Občanské fórum a Veřejnost proti násilí. S prezidentskou funkcí však počítal také Alexander Dubček, ikona pražského jara roku 1968, který měl podporu velké části veřejnosti v Čechách a hlavně na Slovensku. Havel mu slíbil, že se mohou za půl roku na Pražském hradě vystřídat.

Václav Havel svůj poměrně krátký proslov četl z papíru. Na klopě saka měl připnuté logo Občanského fóra. Uvedl dvě podmínky, za kterých je ochoten stát se prezidentem.

„Ten, kdo usedne na dobu pěti let do Masarykova křesla vzejde až ze svobodně zvoleného Federálního shromáždění,“ řekl první podmínku. Druhá se týkala dalšího uplatnění Alexandera Dubčeka.

„Po mém boku, ať už v jakékoliv funkci, bude stát Alexander Dubček, po Milanu Rastislavu Štefánikovi pravděpodobně nejvýznamnější muž, kterého dalo Slovensko naší zemi a světu. Nedopustím, aby se jakýmkoliv temným silám podařilo vrazit klín mezi něj a mě a tím i mezi dva naše národy,“ prohlásil Václav Havel.

Nakonec dodal, že dlouhých proslovů bylo dost, proto připomene jen to nejdůležitější: „Teď už nejde o lepší budoucnost Československa. Lepší bude, o to už nemám strach. Běží o cosi víc, totiž o to, aby cesta, kterou k lepší budoucnosti půjdeme, vedla k lepší budoucnosti celé Evropy a celého světa. Aby naše země přestala být všem pro smích, ale stala se zemí, k níž budou ostatní vzhlížet se zájmem a respektem.“

autor: jas
Spustit audio