Václav Klaus: Slovensko poskočilo dopředu o kousek více než my

Před 25 lety ve Vile Tugendhat vystoupili po dlouhém jednání český a slovenský premiér Václav Klaus a Vladimír Mečiar, výsledek jasný – československá federace skončí k 31. 12. 1992. Expremiér a bývalý český prezident Václav Klaus ale připomíná, že průlomové bylo především jednání 8. června, kde došlo k jasnému sdělení – Slovensko nehodlá pokračovat ve společném státě.

„Marně jsem pátral po paměti, co se specifického stalo v tom 26. srpnu, ukázalo se, že se opravdu jen podepsalo něco formálního, co bylo do značné míry předem dohodnuto,“ říká. Vzpomíná také na dlouhá noční jednání v Praze v červnu, kdy pochopili, že se už nic jiného dělat nedá.

Upozorňuje také, že kdyby už dříve nebylo jeho velmi vstříčného vztahu ke Slovensku, tak by nikdy nebyl vytvořen rozpočet v listopadu 1991. „Mučil jsem českou vládu, Pitharta a spol., musel jsem mučit radikály ve vládě federální a vnutit jim rozpočet, který byl de facto pokračováním velkého přerozdělování ve prospěch Slovenska,“ vzpomíná.

Rozdělení společného státu pak podle něj prospělo především Slovensku. „Poskočilo dopředu o kousek více než my, samozřejmě vycházelo z nižšího základu ekonomicky, to znamená, že vzestup je o kousek snadnější,“ upozorňuje s tím, že Slovensko se našlo, emancipovalo a je v jistém slova smyslu mladší a zdravější národ.

autor: vob
Spustit audio