Václavu Havlovi by dnes bylo 80 let. V Čechách má nově náměstí a bude mít i svůj zvon

5. říjen 2016

Praha už má lavičku, knihovnu i letiště Václava Havla. Teď k nim přibylo i náměstí pojmenované po bývalém prezidentovi. Je na místě piazzety Národního divadla. Jde tedy o místo přímo před divadlem.

Červenou smaltovanou ceduli slavnostně odhalil mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk za doprovodu Dagmar Havlové. Podle ní je důležité si Václava Havla připomínat. Jedno náměstí se jménem Václava Havla už existuje – v izraelské Haifě. V Česku byl ale po bývalém prezidentovi prozatím pojmenován pouze park, školy nebo ulice.

V pražském kostele svatého Havla bude mít Václav Havel také svůj zvon. Peníze na jeho odlití chce Nadace Charty 77 získat ve veřejné sbírce. Zároveň rozdává malé zvonečky lidem, kteří měli k Václavu Havlovi velmi blízko.

Přispívají do sbírky, píší vzkazy týkající se Václava Havla a zvonečky předávají dál. Nadace jejich cestu sleduje a 1. prosince je ve prospěch sbírky vydraží. Zvoneček číslo 27 převzal Ivo Mathé, dřívější šéf prezidentské kanceláře. Podle jeho názoru by se myšlenka odlití zvonu líbila i Václavu Havlovi.

„Václav Havel chybí nejen mně, ale čím dál tím více lidem. Nejvíce, zdá se, chybí té mladé dorůstající generaci, která se nyní těžko orientuje a Václav Havel pro ni je opravdu pevný bod v nedávné historii,“ říká Ivo Mathé.

Ivo Mathé

Ke zvonu ve věži v kostele svatého Havla v Praze vede 172 schodů. Zvoník Ondřej Boháč zatím zvoní na nejstarší dochovaný zvon v Praze pojmenovaný Marie, který byl vyroben v roce 1455. Vedle něho je na dřevěné konstrukci prázdné místo – právě pro zvon Václav.

Václav Havel
autoři: jas , jpr , Ondřej Bambas
Spustit audio