Vánoce rozeznívají strunu lásky. Nezapomeňte na mši pro Stonožku, připomíná Dominik Duka

13. prosinec 2014
Glosa Dominika Duky , Glosa Dominika Duky

V zemích, kde operuje naše armáda, žijí i děti. Do jejich osudů zasáhla válka, chybí jim školní pomůcky, hračky a školy jsou často poškozené. Na tyto děti myslí nadace a hnutí známé jako Stonožka, jak připomíná Dominik Duka.

Milí přátelé, vážení rozhlasoví posluchači, mše pro Stonožku! Možná, že někdo zapochybuje o mém zdravém rozumu. To už je jen pár kroků k tomu, aby arcibiskup křtil žirafy. Opravdu však už po několik let v prvním adventním týdnu zaplní naši katedrálu tisíce nožek a nohou při děkovné mši za nadaci a hnutí, které se nazývá Stonožka.

Čí jsou to nožky? Jde o školy zvané „stonožkové“, které se v Česku, na Slovensku a některé i v Norsku, přihlásily do programupomoci dětem v zemích, kde operuje naše armáda, tedy vedle dětských botek a dospělých spatříte i vojenskou obuv. Jedná se o pomoc dětí dětem formou školních pomůcek nebo hraček, ale také i o finanční pomoc, kdy finance jsou získány z prodeje výtvarných prací ze zmíněných škol.

Čtěte také

Letošní rok byl věnován 670. výročí od položení základního kamene katedrály svatého Víta v Praze. Katedrála byla také tématem „stonožkové“ soutěže a její výsledky můžete zhlédnout v klášteře svaté Anežky České v Praze, kde sídlí Národní galerie. Jste srdečně zváni a pracovníci galerie se na vás těší.

Armáda pak zmíněnou pomoc dětí dopravuje do oblastí, kde se v současné době nachází její mise, pomáhá s opravami a výstavbou školních budov a jiných důležitých zařízení pro místní obyvatele, jako i ve zdravotnictví. Podílí se i lékařskými zákroky při záchraně dětí zasažených válkou, a proto náš dík patří i vojenské nemocnici v Praze ve Střešovicích.

Skupinka dětí z DRDS mává

Věřím, že děti tam i tady jsou pod ochranou svého kamaráda, jak nazval Pražské Jezulátko papež Benedikt XVI. při své návštěvě Prahy v roce 2009, kdy jsme si připomínali výročí mučednické smrti svatého knížete Václava, věčného vládce naší země, velitele českých vojsk a rytířů, kteří spolu s ním odpočívají v hoře Blaník, aby přišli v čase nouze naší vlasti, jak praví legenda.

Blížící se Vánoce s připomínkou narození Dítěte Božího snad v srdci každého rozezní strunu lásky, dobroty, sounáležitosti a pomoci právě těm nejmenším, ať už strádají kdekoli na světě. Věřím, že dokážeme dárky nejen přijímat, ale i dávat.

autor: Dominik Duka
Spustit audio