Vánoční stromky zahřejí Berlín. Do ulic pro ně už vyjíždějí oranžové dodávky

Berlínské ulice se v těchto dnech začínají plnit odstrojenými vánočními stromky, které se povalují na chodnících. Na statisíce jedliček, borovic a smrků se už chystají berlínští popeláři. Touto vánoční dekorací chtějí vyhřívat Berlín.

„Ročně máme po Berlíně kolem 350 tisíc stromků, které posbíráme. Pro nás je to dřevo a hlavně energie, kterou lze využít. Stromky rozdrtíme a pak je jimi možné třeba topit,“ říká Thomas Klöckner z berlínských technických služeb.

Svážení vánočního dřeva má v německé metropoli jednak tradici a potom hlavně pevný řád, v každé čtvrti nadvakrát. Oranžové dodávky si pro stromky už brzy vyjedou.

„V Německu zůstává vánoční stromek v obýváku tradičně do 6. ledna. Potom letí ven na ulici. To je začínáme sbírat a na konci ledna jsme s tím hotoví,“ dodává.

Ale i pak zdobí chodníky tu a tam nějaký pohozený jehličnan. „Poslední vánoční stromek je v Berlíně na ulici k vidění tak kolem Velikonoc. Jsou tací, kteří se s Vánoci asi neloučí tak lehce nebo kteří na stromek prostě zapomněli. Takové kusy už nejsou zelené, ale dobře proschlé,“ nastiňuje.

A to je prý výhodou, protože suché dobře hoří. A v plamenech končí v Berlíně každý vánoční stromek. Při tak velkém počtu je to podle Thomase Klöcknera hodně tepla a energie.

„Těch 350 tisíc vánočních stromků postačí na to, aby zásobovaly elektřinou a teplem 500 berlínských domácností, a to celý rok,“ uzavírá. Čerstvým vánočním palivovým dřevem, nejčastěji jedlí, se Berlín začne zavážet opět zkraje prosince.

autor: Pavel Polák
Spustit audio