Včelaři stáčejí první jarní med. Tak slibný začátek sezony na Přerovsku nepamatují

15. červen 2016

Vypadá a funguje jako obyčejná ždímačka. Jen místo vody z něj vytéká první jarní med. Řeč je o medometu. V těchto dnech je u včelařů v provozu každou chvíli. A podle toho kolik medu z něj vytéká, to prý po letech vypadá na velmi slušné výnosy. Tvrdí to včelaři z Přerovska.

„Na stáčení máme 15 kg medu, letos jsme se dostali lehce přes 20 kg. Jaro bylo sice z pohledu člověka chladnější, nicméně vlhčí, což přispělo k tvorbě nektaru. Snůška je letos po dlouhých letech taková, jaká by měla být,“ pochvaluje si včelař Petr Navařík cestou k jednomu z úlů.

Míříme do stáčírny, přímo k medometu. Zkušený včelař ale dobrou úrodu pozná mnohem dříve, než med začne vytékat. „Máme tady krásně zavíčkovaný plást, pěkně těžký, víme, že je plný medu,“ vysvětluje.

Čtěte také

Medomet je takový nerezový kotel plný klecí, nepotřebuje žádnou další obsluhu kromě prvotního vložení plástu. „Dojde k vytočení z obou stran, je to řízeno elektronicky,“ ukazuje.


Pokud se loni prodával květový med zhruba za 150 až 155 korun za kilogram, tak letos můžeme očekávat někde kolem 140 korun.VČELAŘ PETR NAVAŘÍK

Mačkáme tlačítko, medomet se roztáčí, vytéká květový med, který se může dávat do sklenic a skladovat. A za pár týdnů se začne stáčet další snůška. Jestli ale bude také nadprůměrná, bude záležet hlavně na počasí.

„Fáze květových medů končí v okamžiku, kdy nám rozkvétá lípa, to už je opravdu v tom létě. A ideální počasí pro tvorbu nektaru? Nemusí být vyloženě vedra, ale jsou důležité občasné deštíky, optimální vlhkost, jak říkají včelaři – aby bylo tak trochu jako v prádelně,“ uzavírá.

autor: zem
Spustit audio