Ve světě rychle roste obliba kávy, úroda ale byla menší. Máme se bát zdražování?

Poptávka po kávě po celém světě rychle roste. Vyplývá to z konference International Coffee Organization. Poptávka je ale větší než nabídka, kterou ovlivnila horší úroda. Jak na to pěstitelé kávy reagují?

Zatím dávají pěstitelé na trh zásoby, které nashromáždili v minulých letech. Kromě toho cenu ovlivňují i jiné faktory, než je velikost úrody. Například spekulace na trhu. A vypadá to, že spekulanti snižovali svoje takzvané dlouhé pozice, takže obchody budou více krátkodobé.

V poslední době se dokonce cena kávy stabilizovala a zůstává na docela nízké úrovni. To může být důsledkem pokračujícího propadu brazilského realu vůči americkému dolaru.

Čtěte také

Konečné slovo ale bude mít v příštím období hlavně počasí. Pokud by pokračovalo sucho, mohly by mít hlavní pěstitelské země znovu méně úrody a to už by se na cenách promítlo.


Loni se ve světě spotřebovalo o 102 tisíce tun kávy více, než tomu bylo v roce předcházejícím, což potvrzuje celosvětový stoupající trend obliby tohoto moku. Celkem výrobci prodali přes 152 miliony pytlů, to je nějakých 9 milionů tun. Mezinárodní organizace ICO předpokládá, že spotřeba i letos dál rychle poroste.

Pěstitelé se snaží zvyšovat svoji produkci, zjevně neudrží krok s větším zájmem pijáků kávy. Pěstitelům totiž také nenahrává počasí. Například etiopskou produkci poznamenaly nepravidelné deště.

Extrémní sucho se pak kromě Brazílie podepsalo i na vietnamské kávě. Zhruba 70 tisíc hektarů je v podstatě bez vody. A kvůli tomu zemřelo mnoho kávovníků. Na trh se tak prozatím dostává především káva z brazilských zásob, která je doplněna stále dostatečně velkou produkcí z Kolumbie.

autoři: jhn , lvb
Spustit audio