Ve Valticích se vybíralo svatomartinské víno. Podle degustátora z něho čiší šťavnatost a svěžest

Suché, vyrobeno výhradně z raných odrůd, ovocné a svěží. To je jen několik podmínek, které musí splnit víno, aby neslo označení „svatomartinské“. O tom, kolik těchto vín nakonec bude, rozhodovali dnes degustátoři v jihomoravských Valticích. V prostorách Národního vinařského centra hodnotili necelé tři stovky vzorků.

Než se víno dostane na stůl k degustátorům, musí projít takzvanou přípravnou. „Dalším krokem je, že se vína seřadí do komisí a opatří se návlekem, který znemožňuje identifikaci výrobce,“ říká sommelier Rudolf Rástočný. A pak už ho jen hostesky odnesou k degustátorům.


Musím říct, že z těch prvních vzorků, které jsem měl možnost ochutnat, čiší větší svěžest, větší šťavnatost a ovocnost, než byla třeba v minulém roce. Svědčí to jednak o větší technice vinařů, ale také o mnohem lepším, zajímavějším ročníku, než byl ten minulý. JAROSLAV SUSKÝ, hodnotitel

Degustátoři dnes ohodnotili celkem 277 vzorků od 73 vinařských firem. K tomu, aby víno mohlo nést označení „svatomartinské“, musí na stobodové stupnici získat minimálně 78 bodů.

„Degustátoři mají dva hlavní úkoly – za prvé posoudit, jestli to víno je v pořádku po zdravotní stránce, jestli nemá žádnou chorobu, vadu, a za druhé, jestli odpovídá té senzorické charakteristice, kterou pro svatomartinská vína vyžadujeme,“ vysvětluje ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška.

Úspěšnost zisku etikety se svatým Martinem na koni je poměrně vysoká, pohybuje se kolem 85 %. Na trhu by se tak měly objevit 2 miliony lahví.

autoři: Štěpánka Kadlečková , jpr
Spustit audio