Velký bariérový útes umírá. Proč UNESCO nezařadilo australskou přírodní památku na seznam těch ohrožených?

31. květen 2016

Až polovina korálů Velkého bariérového útesu je mrtvá nebo umírá. Vyplývá to ze studie univerzity v australském Queenslandu. Takzvané blednutí podle vědců už nadobro zničilo víc než třetinu korálů převážně v severní a střední části útesu. A jen 7 procent této přírodní formace zůstává nepoškozených.

Korály dlouhodobě ohrožuje rostoucí teplota oceánů a zvyšování kyselosti vody. Kdyby se voda ochladila, měly by ještě naději na přežití. Neumíraly by totiž barevné řasy, které korálům zajišťují přísun kyslíku a živin. Jak ale korály o řasy přicházejí, tak postupně vápenatí a bělají – to je tedy ve zkratce proces takzvaného blednutí. Situace se poslední dobou podle vědců ještě zhoršila také kvůli mimořádně silnému jevu El Niňo.

Co pro záchranu útesu dělá australská vláda? V odpovědi na tuhle otázku se australští politici neshodnou. Nedávno vyšlo najevo, že ministerstvo životního prostředí zatlačilo na OSN a nechalo veškeré zmínky o stavu Velkého bariérového útesu vyškrtnout ze zprávy UNESCO o dopadu klimatických změn na přírodní památky.


Velký bariérový útes je oblíbenou turistickou atrakcí, která do Austrálie každoročně přiláká desetitisíce lidí. Ministerstvo životního prostředí přiznalo, že by zveřejnění studií o stavu Velkého bariérového útesu ve zprávě OSN mohlo mít na turismus negativní vliv. Austrálie je také závislá na svých uhelných elektrárnách, má jedny z nejvyšších emisí oxidů uhlíku na obyvatele. Přes závazek, že emise omezí, vláda dál podporuje projekty spojené s využíváním fosilních paliv.

„Jsme svědky toho, jak vláda cenzuruje zprávy UNESCO o Velkém bariérovém útesu. Tato vláda o problému nechce nic slyšet a také si nepřeje, aby o něm mluvili ostatní,“ říká lídr australské opozice Bill Shorten.

Premiér Malcolm Turnbull naopak tvrdí, že se Austrálie o Velký bariérový útes stará vzorné – důkazem je prý i fakt, že ho komise Světového dědictví loni nakonec nezařadila na seznam ohrožených přírodních památek. „Předsedkyně komise, Maria Bohmerová, prohlásila, že správa Velkého Bariérovíého útesu je ukázková. Není tedy pochyb o tom, že odvádíme dobrou práci,“ vysvětluje.

autor: tpa
Spustit audio