Velký obchod, nebo legrace? Takhle smlouvají o cenách sýrů v Goudě

14. srpen 2015
Radiožurnál na cestě

Pořádně mě plácni, nebo se nedohodneme – to je vyjednávací logika na tradičním trhu sýra v Goudě. Jestli má Nizozemsko nějakou potravinu, kterou si s ním spojí lidé po celém světě, pak je to sýr, konkrétně třeba právě gouda.

Ve stejnojmenném městě mají každý čtvrtek slavný trh sýra. Náš reportér Vojtěch Berger, který křižuje Nizozemsko na kole, se tam zastavil. A zajímalo ho, jak moc se v Goudě tradice ohnula před turistikou.

Ceremoniář zazvonil na velký zvon a tím otevřel velký trh v Goudě. Začíná tradiční rituál, kdy se obchodník a výrobce sýra dohadují na ceně za jeden kilogram.

Během vyjednávání si třesou rukama a dělají to s velkou vervou, proto to hodně pleská. Jednají emotivně a hlučně, dokud se nedohodnou. A když je hotovo, sýry se naloží a poponesou o pár metrů vedle, do historické budovy, kde je připraveno vážící zařízení.

Čtěte také

Když farmáři vypadají jako kuchaři nebo lékaři

Vyjednávání má za sebou i farmář Leo. Je oblečený v bílém plášti, takže připomíná kuchaře nebo lékaře. Říká, že všichni muži v bílém jsou opravdoví farmáři a výrobci sýra.

Vyjednávání o ceně sýrů. K němu neodmyslitelně patří poplesknutí rukou

Tržiště obklopuje velký hrozen lidí. A zatímco dění uprostřed je tahák pro turisty, okolo stojí stánky výrobců sýra, což také potvrzují v jednom z nich, kde nemají jen goudu, ale i další druhy sýrů, smetanu nebo máslo.

Podle něj sice přitahuje trh turisty, což mu zvyšuje zisk, ale je to všechno také jedna velká legrace.

Čtěte také

Tady dojde na vážení sýrů
autor: vob
Spustit audio