Věřili byste tomu? Lidský čich je schopen rozeznat až bilion nejrůznějších pachů a vůní

22. červenec 2014
Encyklopedie Radiožurnálu

Ačkoli se až donedávna tradovalo, že lidé mají ve srovnání s jinými savci velmi špatný čich, nová studie vědců z Rockefellerovy univerzity ukázala, že průměrný člověk je schopen rozeznat více než bilion rozličných vůní a pachů. A co to znamená?

Znamená to, že náš čich je schopen zaznamenat mnohem více vjemů než náš sluch nebo zrak. Pro srovnání: lidské oko dokáže rozlišit přibližně 10 milionů barev a sluch pouze asi půl milionu zvukových tónů!


Studie vědců z Rockefellerovy univerzity je prakticky první výzkum čichových schopností člověka. Do této doby se udávalo, že člověk je schopen rozlišit kolem 10 tisíc pachů.

Lidský nos má přibližně 400 funkčních čichových receptorů, které snímají molekuly pachu ze vzduchu a dále posílají signál do mozku. Většina vůní se skládá z kombinace mnoha pachových molekul. Vůni čokolády je možné například rozložit na stovky jednotlivých pachů.

Čichové kompetence každého člověka se liší, jsou podmíněny geneticky a obvykle s vyšším věkem klesají. Na rozdíl od zvířat, jako jsou psi nebo kočky, používají lidé pouze malou část svého skutečného čichového potenciálu. Čich je ale možné cíleně rozvíjet a cvičit.

autor: ČRo
Spustit audio