Větrný mlýn, kam se podíváte! A v Jižním Holandsku nepřijdete ani o dřeváky

13. srpen 2015
Radiožurnál na cestě

Co by to bylo za cestu po Nizozemsku, kdyby se Radiožurnál nezastavil u větrných mlýnů. Asi každý ví, že se tamní mlýny používaly na čerpání vody z takzvaných poldrů. Reportér Vojtěch Berger našel v provincii Jižní Holandsko mlynáře, který je jedním z posledních svého druhu.

Lopatky větrného mlýnu sviští na první pohled docela rychle, ale zdejší mlynář, padesátník Aart, tvrdí, že dnes příliš nefouká. „Nefouká dost na to, aby mlýn začal odčerpávat vodu z poldru do vodního kanálu, což je jeho původní účel,“ upřesňuje Aart a usmívá se. Turisté mu totiž rozházeli tradiční holandské dřeváky, které má pro ně připravené před mlýnem.

Areál v Kinderdijku je unikátní po celém světě. Nikde není tolik větrných mlýnů na tak malém prostoru.

Nebyla by to pořádná atrakce, kdybyste tu nenatrefili na českého turistu. Na větrné mlýny se přišel podívat i Marek, ale je z nich trochu zklamaný. „Přístupný je jen jeden, který vůbec nefunguje. A ten druhý se sice točí, ale není vidět příliš techniky,“ vysvětluje důvody svého rozčarování Marek.

Čtěte také

Mlynářský kurz není žádná legrace

Aart tu provozuje větrný mlýn jako muzeum a v jiném větrném mlýnu zas bydlí. Takových lidí, jako je on, je po celém Nizozemsku asi 40, tedy lidí, kteří chápou poslání mlynáře, opečovávají mlýny a bydlí v nich.

„Přístupný je jen jeden, který vůbec nefunguje. A ten druhý se sice točí, ale není vidět příliš techniky,“ popisuje své rozčarování český turista

V Holandsku je pořád možnost pronajmout si větrný mlýn, udělat si mlynářský kurz a bydlet v něm. Není to legrace – musíte se naučit technické věci i meteorologii, protože je třeba poznat, jak se bude měnit vítr, nebo jestli bude silně pršet, což je signál k puštění stroje a čerpání vody.

autor: vob
Spustit audio