VIDEO: Porsche vybržďovalo hasičský vůz. „Zcela ojedinělá bezohlednost,“ říká mluvčí hasičů

Několikatisícová pokuta a zákaz řízení až na jeden rok. Takový trest hrozí řidiči sportovního vozu, který v sobotu v Praze ohrožoval posádku hasičského auta, která se vracela ze zásahu. Jenže ta měla v autě kameru, a tak se záznam incidentu dostal na policii.

Řidič modrého porsche hasiče na křižovatce Ortenova náměstí a Osadní ulice nebezpečně předjel. Přejel přes plnou čáru do protisměru, přestože proti němu v tu chvíli jela dodávka. Ještě ukázal z okénka vulgární gesto a navíc pak hasiče takzvaně vybržďoval.

Hasičská cisterna přitom váží čtrnáct tun. Hasiči naštěstí stihli zpomalit a zareagovat včas, i když auto před nimi po krátké jízdě zastavilo úplně. Pak neukázněný řidič vystoupil a začal se s posádkou vozu dohadovat. Ta přivolala policii, která už případ řeší.

Podobná událost může být nebezpečná i vzhledem k tomu, že hasičské vozy vracející se ze zásahu mohou mít cisterny poloprázdné. „V nebezpečných situacích řidič musí reagovat, brzdná dráha se může prodloužit,“ potvrzuje mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Hasiči se snaží plnit cisterny na předepsaný objem, aby nedocházelo k rozkývání a zvláštním jízdním vlastnostem auta, ale může se stát, že když se vrací od zásahu, není poblíž funkční hydrant. Část cesty tak může být poloprázdná. „To je pak opravdu nebezpečné a řidič s tím musí počítat,“ upozorňuje.

Případ vybržďování je podle něj ojedinělý. Hasiče s velkými auty spíše trápí průjezdnost sídlištních aglomerací, kde řidiči zaparkují auta a myslí si, že když tam projede osobní automobil, tak tam projede všechno.

„Případy vybržďování jsou v Praze opravdu ojedinělé, Pražané se k hasičským autům chovají velmi ohleduplně,“ dodává.

autoři: jch , rok
Spustit audio