Víme, kam v Praze zajít na ta nejlepší vína. Bogdan Trojak mluví o symbolech pražského vinařství

30. květen 2015
Glosa Bogdana Trojaka

I v Praze můžete natrefit na vinice, připomíná milovník dobrého vína Bogdan Trojak. Kdo by podle něj odolal koštům vín z nejstarší pražské vinice!

Praha bývala největším vinařským městem v celých Čechách. Řada Pražanů vinice vlastnila a ještě víc lidí na vinicích pracovalo. Ve vinohradech se děly i mnohé nepravosti. Ve středověku se tam scházela mládež, pila víno, lovila křepelky a za zpěvu nejapných písní je vařila v kotlících.

Praha měla i nejvyšší viniční úřad, který měl nevychovanou středověkou mládež trestat. Zbyl po něm jenom krásný kamenný sloup, kolem něhož se popíná réva a jehož vrchol zdobí postava svatého Václava.

Tento symbol pražského vinařství míjejí denně tisíce lidí bez povšimnutí, ačkoli stojí na Křížovnickém náměstí, kousek od Karlova mostu. Schválně, zkuste ho tam najít!

Čtěte také

I dnešní Praha zůstává vinařským městem. Mnozí znají vinici Grébovka na Vinohradech nebo trojské vinohrady Svatá Klára a Salabka. Poněkud stranou leží malebná Modřanská vinice, která si zaslouží připomenutí. Nastupte v centru na tramvaj číslo 3 a nechte se dovézt přímo k ní.

Modřanská vinice, dříve nazývaná Arcibiskupská, patří k nejstarším v Praze. První zmínky o ní pocházejí už z 12. století. Dnes se o ni stará parta asi 20 vinařských nadšenců, což je v rámci metropole naprosté unikum.

sklenka vína - víno

Na břidlicovém podloží tady pěstují staropražskou odrůdu Burgundské modré, Ryzlink rýnský nebo Müller Thurgau. V historickém viničním stavení z 18. století hned pod vinicí pořádají košty modřanských vín. Nenechte si je ujít, ochutnáte tam dost možná nejlepší pražská vína.

autor: Bogdan Trojak
Spustit audio