Vlčí mák na klopě! Lidé si připomínají hrdinství a oběti vojáků

11. listopad 2016

Česko si připomíná Den válečných veteránů – 11. listopadu 1918 začalo příměří mezi Spojenci a Německem, které ukončilo první světovou válku. Památku vojáků, kteří padli na válečných bojištích, si lidé připomínají květem vlčího máku.

Zakoupením vlčího máku lidé mohou přispět do veřejné sbírky, kterou pořádá organizace Post Bellum. „Vybíráme nejen na sociální pomoc veteránům, ale také na natáčení, protože je potřeba zaznamenat vzpomínky, dokud ti lidé tady jsou,“ vysvětluje provozní ředitel organizace Post Bellum Jan Polouček.

Myšlenku vlčího máku jako symbolu válečných veteránů inicioval kanadský chirurg John McCrae, který sloužil na západní frontě. Otřesený svou zkušeností napsal báseň Na polích ve Flandrech, kde zmiňuje právě vlčí mák.


Seznam míst, kde si můžete vlčí mák zakoupit, naleznete na stránkách denveteranu.pametnaroda. Tam si květ můžete pořídit i virtuálně

Báseň, která byla známá už během první světové války, reflektuje zkušenost a hrůzu z bojišť a zákopů. „Na základě toho se vlčí mák stal symbolem veteránů,“ říká Jan Polouček.

Připomíná také, že Den veteránů vzdává hold nejenom padlým vojákům, ale všem, kteří bojovali ve všech válkách – není to vázané jenom na první nebo druhou světovou válku. V západní Evropě je tradice spojená také s bojem za svobodu a lidská práva.

Vlčí mák
autor: prh
Spustit audio