Voda už neteče proudem, rodina ušetří díky perlátorům a sprchové hlavici

Celý týden sledujeme pokus, ve kterém rodina Balcarových z Prahy šetří vodou díky několika drobným technickým vychytávkám. Vody bude totiž podle odborníků v Česku čím dál větší nedostatek, a tak se určitě vyplatí vědět, jak s ní šetřit. Dnes se zaměříme na perlátory, tedy malé nástavce, které se našroubují na vodovodní kohoutek a snižují průtok vody.

Na první pohled se u pětičlenné rodiny Balcarových, kteří žijí v paneláku na okraji Prahy, nic nezměnilo. Kytky zalévají dál, akvárium je plné a šestý člen domácnosti, malá činčila, má misku s vodou stále plnou.

Jen na vodovodních kohoutcích a v kuchyni a v koupelně jsou namontované dva perlátory a sprcha má jinou hlavici. „Sžili jsme se rychle, ale uvědomuji si tu změnu. V kuchyni je rozhodně pozitivní, protože před tím tu voda tekla proudem,“ říká Kamila Balcarová.

Voda netryská a přitom proud, který teče, umožní nádobí umýt. Perlátory a sprchová hlavice by měly ušetřit vodu a jak potvrzuje paní Kamila, v kuchyni jsou uživatelsky příjemnější. Problematičtější to je ale v koupelně, kde namontovali stopovací perlátor.

Opatření berou jako hračku

Například sedmiletou Jolanku novinky baví, dvanáctiletý Štěpán zase popisuje, jak stopovací perlátor funguje. „Když se to zmáčkne, tak to neteče,“ říká s tím, že když si čistí zuby, tak predátor nepoužívá.

A Kamila potvrzuje, že opatření děti pojaly jako hračku. „Často se mi stává, že přijdu do koupelny, a nejde pustit voda, protože je zastavená zespoda, myslím, že si s tím více hrají, než aby to mělo ten efekt,“ vysvětluje.

A pan Václav dodává, že byl zvyklý na velký proud, který naplní ráno konvici, takže má pomalejší rána. „Ale na to se dá zvyknout, ta voda nyní teče příjemnějším tempem z kohoutku,“ říká.

autor: jht
Spustit audio