Vodní elektrárna Dlouhé Stráně nabízí výhled na Jeseníky. Někdy je vidět i na Praděd

18. červenec 2016

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně na Severní Moravě. To byl další cíl prázdninového zpravodaje Radiožurnálu. Unikátní technické dílo zasazené do Jeseníků jezdí každoročně obdivovat 80 tisíc lidí. Nejen z Česka ale také například z Austrálie nebo Japonska. Nejčastějším cílem bývá přímo horní nádrž elektrárny. A právě k té se vydal i náš zpravodaj.

K horní nádrži se můžete dostat v rámci prohlídky celé elektrárny, za exkurzi i s výjezdem dospělí zaplatí 205 Kč. Řada turistů ale návštěvu elektrárny vynechává a míří jen k jejímu vrcholu.

To je případ i pana Zdeňka, který sem dorazil s přáteli ze Středočeského kraje. „Vím, že to je přečerpávací nádrž, v době, kdy je potřeba vice elektřiny, pouští se dolů. Rád bych to viděl, myslím si, že to je zajímavé dílo, “ říká.

Zpáteční jízdenka šestisedačkovou lanovkou stojí 250 Kč, nahoře jste za necelých 10 minut. Přímo v horní nádrži pak můžete jít pěšky, anebo si připlatit 40 Kč a svézt se autobusem.

Jak vysvětluje ředitel ředitel sportovního areálu v Koutech nad Desnou Petr Marek, zájem o tuto lokalitu je veliký. „Denně řádově v tisících návštěvníků, kteří využívají veškeré aktivity spojené s kolem, několik tras bikeparku, lidé mohou nádherně projet lesní cesty na kole, “ popisuje.

Po cestě autobusem už zbývá vystoupat jen 82 schodů a ocitnete se přímo u horní nádrže v nadmořské výšce 1350 m. Teď trochu houkající vítr čeří hladinu, celou nádrž můžete dokola obejít a kochat se tak výhledem na Jeseníky. A když máte štěstí na počasí a viditelnost, jako teď já, tak vidíte i na Praděd.

autor: ova
Spustit audio