Vodou nejčastěji plýtvají děti. Třeba při čištění zubů

12. červen 2017

Položili jste si někdy otázku, jestli neplýtváte vodou? Češi sice patří k těm, kdo s vodou zacházejí šetrně, i tak se ale dá leccos vylepšit. Průměrný Pražan loni spotřeboval 108 litrů vody za den. Proto jsme si v seriálu Radiožurnálu vyhlédli jednu pražskou domácnost a nabídli jí, zjednodušeně řečeno, vodní audit.

Rodina Balcarových bydlí v paneláku na okraji Prahy. Asi nejlepší přehled o hospodaření s vodou tu má maminka Kamila. „Vodu používáme na mytí nádobí v myčce, na praní, mytí, úklid, vaření,” vypočítává.

Veřejně prospěšné centrum Koniklec, které se zabývá šetrnou spotřebou, dokázalo dát Balcarovým konkrétnější informace. Nejprve Balcarovy důkladně vyzpovídali a poté zjistili, jaké jsou průtoky jednotlivých vodovodních baterií a spotřebičů u nich doma.


Šetřit vodou má smysl i tehdy, pokud to nepocítíme přímo v peněžence. Odborníci totiž varují, že se Česko bude v budoucnu potýkat s vážným nedostatkem vody a suchem.

V nejbližší době se chtějí zaměřit na obě děti. Jak říkají, nejmladší spotřebitelé prý mají nejvíc zlozvyků v nakládání s vodou. „Jde například o puštěnou vodu při čištění zubů,” poukazuje Miroslav Lupač.

Obě děti Balcarovy sice vodu při čištění zubů vypínají, i tak tady určitě bude dost co zlepšovat. Agentura Koniklec proto do příště připraví návrh úsporných opatření, která poté Balcarovi vyzkoušejí na vlastní kůži.

autoři: jht , als
Spustit audio